Vi har tidigare utforskat temat ärlighet på anställningsintervju och frågat ut våra duktiga rekryterare om deras tips och råd. Men vad tycker svenska folket? Vi genomförde en undersökning för att få reda på svaret.

Det framkommer av undersökningen att 7 av 10 unga tycker att det är helt okej att förstärka sina styrkor och förminska sina svagheter under en arbetsintervju, och varannan gör det faktiskt i praktiken. ”Att det är främst unga som förskönar sig själva är förståeligt och oklanderligt, med tanke på dagens tuffa arbetsmarknad, men det är samtidigt också sorgligt. Att inte få chans att komma på anställningsintervju endast på grund av ålder eller erfarenhet ger de unga två alternativ; antingen överdriva om sina kunskaper eller lita på att rekryteraren vågar satsa på ungdomar utan erfarenhet. Att välja det första innebär att när du väl får möjlighet att komma på anställningsintervju tycker du att det är värt att ta eventuella konsekvenser som det innebär att överdriva om sin kompetens för att ha chans att gå vidare efter intervjun.” säger Veronika Ribbing Linder, som är rekryterare på vårt Stockholmskontor.

UNGA ANSER SIG ÄRLIGARE ÄN ANDRA

Det framkommer också av undersökningen att de som överdriver mest, alltså de unga, också är de som anser sig själva vara ärligare än andra. ”I och med att man inte rakt ut är villig att erkänna att man överdrev om sin kompetens vill man heller inte erkänna sig själv som oärlig, och man vill speciellt inte erkänna sig oärligare än andra” fortsätter Veronika Ribbing Linder. Hon tror att det är svårt att acceptera för den egna självbilden, då den egna självbilden är central för unga. ”De unga vet att de saknar kompetens och vet att de kommer behöver överdriva sina kunskaper, men man vill inte erkänna att man överdrev sin kompetens i efterhand, det är för tufft för egot helt enkelt” säger Veronika Ribbing Linder.

EN SJÄLVKLARHET ATT MAN FÖRSKÖNAR SIG SJÄLV

”I undersökningen framkommer det att 7 av 10 tror att rekryterare utgår från att människor ljuger, och jag själv anser det vara en självklarhet att man förskönar sig själv, jag förutsätter det.  Rent allmänt så är vi människor benägna att framhäva oss själva som bättre, och att detta förstärks i en sådan konkurrensbaserad situation som en anställningsintervju är inget konstigt” säger Veronika Ribbing Linder. Hon anser att det är rekryterarens uppgift att ta reda på vad som ligger bakom dina formuleringar på intervjun. Hennes tips är därför att du som kandidat bör vara beredd på följdfrågor. ”Du bör vara beredd på följdfrågor som gräver djupare i de kompetenser du beskriver. Glöm inte heller att be rekryteraren om en realistisk bild av tjänsten. Att få en realistisk bild av tjänsten gör att du som kandidat får förståelse för vad tjänsten faktiskt innebär och därmed en bild av ifall du hamnar i situationer som du är kapabel till att hantera och ifall du kommer trivas med arbetet, även en dålig dag.” avslutar Veronika Ribbing Linder.

 

11986373_10153342064723096_998628099257000027_n
SNABB FAKTA
NAMN: Veronika Ribbing Linder
ÅLDER: 23
YRKE: Rekryterare
BOR: Skarpnäck, Stockholm
FAVORITRESEMÅL: Paris

 

Du vet väl om att du kan få träffa Veronika genom att söka jobb hos oss? Gå in här för att läsa mer!

 

Redaktionen