En ny kunskapssammanställning har gjorts av Luleå tekniska universitet för Myndigheten för arbetsmiljökunskap. Den pekar på flera organisatoriska faktorer som är viktiga för de anställdas hälsa, välbefinnande, effektivitet och produktivitet. Till exempel bör man undvika motstridiga krav inom offentlig verksamhet.

Läs hela rapporten här!

Funderar du på att byta karriär? Då är du inte ensam! En Sifoundersökning visar att 67 procent av personer mellan 18-29 år tror att de kommer skaffa ett nytt yrke eller en ny utbildning under arbetslivet. I åldersgruppen 30-49 år tror 53 procent att de kommer byta karriär. “Digitalisering, automatisering och globalisering gör att jobb försvinner, andra tillkommer eller förändras. Den utbildning vi skaffade i 20-årsåldern räcker inte alltid för ett helt arbetsliv och att byta karriär mitt i livet är vanligare” säger Lars Hallberg, vd för Omställningsfonden som nyligen släppt en rapport för hur Sverige ska bibehålla konkurrenskraften på en global arbetsmarknad.

Läs hela artikeln här!

Svenskt Kvalitetsindex har i en ny undersökning visat att kunderna till bemanningsbranschen är nöjda med sina leverantörer. Bemanningsbranschen har högt förtroende och har hållit en jämn nivå på sin kundnöjdhet i över ett decennium, till skillnad från många andra branscher som Svenskt Kvalitetsindex mäter. I år har bemanningsbranschen lyckats öka sin kundnöjdhet med 1,3 enheter och landar på kundnöjdhetsindex 69,3.
jgfoegjpe

Men i och med Arbetsförmedlingens reformering förväntas spelplanen för hela branschen målas om, och möjligheterna för de privata aktörerna förväntas öka. “De kommande åren blir intressanta att följa i och med den stora förändring som branschen nu står inför när de privata aktörerna får ta ett större ansvar för samhällets kompetensförsörjning i och med Arbetsförmedlingens omfattande reformer” kommenterar Johan Parmler, vd på Svenskt Kvalitetsindex.
jgfoegjpe

Läs hela artikeln här!

Arbetsmarknadsekonomiska Rådet meddelar i sin sista rapport att utrikes födda som började med lågavlönade jobb på tio år har lyckats närma sig de svenska medellönerna. Men mycket finns fortfarande kvar att göra och enbart låglönejobb är ingen mirakelmedicin, menar Professor Lars Calmfors. De som hade klarat sig allra bäst var de som hade en god arbetsmarknadsanknytning i botten.

Davvero är din personliga karriärrådgivare, och genom oss knyter du kontakter och får jobb hos attraktiva arbetsgivare. Sök alla våra lediga jobb här och läs hela artikeln om nyanlända och etableringsjobb här!

Redaktionen

 

En ny rapport från Arbetsförmedlingen visar att ungdomsarbetslösheten i landet är nere på den lägsta nivån på 10 år, men samtidigt ökar klyftorna. Arbetsförmedlingens generaldirektör Mikael Sjöberg talar om en vattendelare – en gymnasieutbildning ger mycket goda chanser till jobb, men att stå utan leder till betydande svårigheter att ta sig in på arbetsmarknaden.

Läs mer HÄR!

Redaktionen

Sverige har internationellt länge varit i framkant när det gäller digitalisering och ny teknik. Nu hårdnar konkurrensen och Sverige rör sig inte ifrån gamla vanor, utan fokus styrs mot det som ansågs vara i framkant för ett flertal år sedan.

Managementkonsultbolaget Bearingpoint har tagit fram en rapport där 80 av Sveriges ledande företag analyseras kring tidigare nämnda faktorer, där de flera av de mest välkända giganterna i år faller ur topplistan.

Läs mer och se topplistan HÄR!

Redaktionen

Vill du byta jobb? Du är inte ensam. En undersökning gjord av Folkuniversitetet visar att allt fler vill ut på arbetsmarknaden. Många upplever sin jobbsituation som frustrerande och vill ta sig vidare i karriären, men saknar vägledning.

De faktorer som påverkar flest är lön och inspirerande arbetsuppgifter.

Läs mer HÄR!

Redaktionen

Jobbhälsobarometern för i år visar att yngre kvinnor i större omfattning än övriga kategorier förknippar sitt arbete med psykiskt obehag. Anledningen tros vara hur olika personer upplever sin arbetsmiljö. Fackförbundet Jusek har även gjort en fördjupad undersökning riktad mot akademiker, där identifierade faktorer som tros vara viktiga för välbefinnandet är bland annat bra relationer, att få utlopp för kreativitet och arbeta i en miljö med högt i tak.

Sammanställningen av Jobbhälsobarometern hittar du HÄR, vill du istället läsa Juseks fördjupning hittar du den HÄR.

Redaktionen

I en nationell undersökning sammanställd av Academic Work har drygt 11 000 ungdomar berättat om sin syn på arbetslivet. Resultaten uppvisar att en kompetent chef värderas högst i samtliga yrkeskategorier, samtidigt som en hög lön prioriteras lägst.

“Undersökningen visar att dagens unga akademiker inser värdet av hur viktigt det är med en bra chef och gott ledarskap” säger Svante Randlert, kompetensrådgivare på Academic Work.

Läs mer HÄR!

Redaktionen

Enkla jobb syftar till att slussa in fler till arbetsmarknaden och minska arbetslösheten genom lågavlönade tjänster utan stora krav på kunskap eller erfarenhet.

En analys gjord av Statistiska Centralbyrån visar nu att enbart hälften som började ett enkelt jobb 2006 hade lämnat det efter tre år, och att en av tre är kvar efter sju år. Utbildningsnivå, födelseland och kön visar sig ha störst påverkan på inlåsningseffekten.

Läs mer HÄR!

Redaktionen

Ledighet ger tid för att reflektera över sin arbetssituation. En färsk undersökning gjord av Blocket Jobb uppger att var tredje svensk ångrar sitt yrkesval.

Som följd blir det allt vanligare att kontinuerligt se över arbetsmarknaden och läsa jobbannonser för att hålla sig uppdaterad. Det som har visat sig locka mest är nya utvecklingsmöjligheter inom försäljning. Läs mer HÄR!

Är du en av dom som letar efter nästa steg i karriären? Klicka HÄR.

Redaktionen

Arbetsförmedlingen är den myndighet som svenska folket har lägst förtroende för enligt undersökningen Myndighetsbarometern. Arbetsförmedlingens generaldirektör Mikael Sjöberg medger att det är ett problem och menar att man aktivt arbetar med att förbättra förtroendet, bla genom att utveckla den digitala servicen. Läs mer här.

Redaktionen

Förra året var 7,6 procent av Sveriges befolkning engagerad i entreprenörskap, vilket kan jämföras med 7,2 procent 2015 och 6,7 procent 2014. Och det är främst det kvinnliga entreprenörskapet som ökar. Det visar en undersökning Global Entrepreneurship Monitor (GEM) genomfört, läs mer HÄR.

De senaste tiden har en stor strukturomvandling skett när det gäller tillväxten i svenska bolag. Från att skapats utifrån teknikskiften ser vi nu att många av de 100 största företagen i Sverige växt genom att delar av verksamheter outsourcats till dem eller att den offentliga verksamheten privatiserats. Vart fjärde svenskt storföretag är grundat efter 1995. Läs mer om vad Anders Bornefalk, forskare vid Svenskt Näringsliv, kommit fram till HÄR.

Retar du dig på att din chef undviker konflikter? Då är du inte ensam. Enligt en undersökning som Yougov genomfört anser 21 procent av de tillfrågade att konflikträdsla är den sämsta egenskapen en chef kan ha. På andra plats kommer bristen att tillvarata kompetensen inom företaget. Läs hela topp fem listan HÄR .

Hos arbetsförmedlingen noteras rekordmånga sommarjobb och för många ungdomar är det den första möjligheten till att tjäna pengar och kanske börja spara. I motsats till vad ryktet säger är ungdomarna flitiga sparare och enligt en undersökning genomförd av Sifo har en fjärdedel av ungdomar mellan 13-19 år sparat mer än 10 000 kr. Pengar som senare kan användas för att uppfylla drömmar om resor, körkort eller kanske ett eget boende. Läs mer HÄR

Drygt 10 000 företagsledare och HR-chefer har listat nutidens viktigaste trender inom personalpolitik. Fortsatt väl omnämnt är digitaliseringen och hur den kan komma att påverka ett företags framgång. Det visar sig även att den unga arbetskraften prioriterar möjligheten till karriär och utveckling högre än någonsin vid ett val av ny arbetsgivare.

Läs mer HÄR!

Redaktionen

En färsk undersökning gjord av LO stärker nu de hinder ungdomar vanligen träffar på inom arbetslivet. Undersökningen visar bland annat att hälften av alla anställda i åldern 16-24 år har en tidsbegränsad anställning, men den påtalar också svårigheterna med att hitta ett heltidsarbete.

Läs hela undersökningen HÄR!

Är du ung och ute efter en trygg anställning? Vi på Davvero värderar hög social kompetens över arbetslivserfarenhet, med en strävan efter att ge unga en väg in i arbetslivet.

Har du vad vi söker? Se lediga jobb HÄR.

 

Redaktionen


För dig som vill veta mer...

Läs hela vår undersökning om löner. Fyll i formuläret så skickar vi den till dig.



En klar majoritet väljer att avstå en löneförhöjning på 12 000 kr per år om deras kollega med motsvarande kompetens och lämplighet får en ännu högre löneförhöjning. Däremot väljer en av fyra en omotiverad löneförhöjning om den är till deras fördel, det visar en färsk undersökning vi genomfört.

- Det är betydligt fler i gruppen som svarar att det är oviktigt med rättvisa löner som väljer att maximera sin egen lön och allra mest tänker män och de yngre på den egna plånboken. Men även bland dem som säger att rättvisa löner är viktigt väljer många att bortse från rättvisan bara de själva får en högre lön, säger Johan Talenti, grundare av Davvero.

Åtta av tio svarar att det är viktigt med rättvisa löner och det anses viktigt av såväl män som kvinnor och i alla åldersgrupper. De som graderar sin egen empati högt anser generellt i högre utsträckning än de som värderar den lägre att det är viktigt med rättvisa löner. Dock värderar de äldre sin empati betydligt högre än vad de yngre gör, men de bedömer inte att rättvisa löner är viktigare än vad de yngre gör.

- De äldre uppfattar sig i betydligt högre utsträckning än de yngre som empatiska. Det är trots det nästan en lika hög andel i den äldsta gruppen som i den yngsta som väljer en omotiverad löneförhöjning i förhållande till en kollega med motsvarande kompetens om de har möjligheten, fortsätter Johan Talenti.

Fyll i formuläret för att få undersökningen skickad till dig och fortsätta läsa!

Davvero_F_5R3A4108_FLV - Kopia

 

Redaktionen

Det kommer positiva signaler från Arbetsförmedlingen när det gäller arbetsmarknaden för unga. En tydlig minskning har skett beträffande antalet öppet arbetslösa på so är registrerade på Arbetsförmedlingen. Men det finns moln på himlen. I slutet av 2017 väntas antalet arbetslösa bland unga återigen öka.

Läs hela artikeln här!

 

Redaktionen

I en färsk undersökning som Comhem har genomfört konstateras att störst skepsis till Internets och digitala tjänsters inverkan på människor finns i de yngsta grupperna. Det kan naturligtvis bero på att de yngre har sett fler baksidor av digitaliseringen än vad de äldre har gjort, men också på att digitaliseringen är given för de yngre och de har inte sett något alternativ eller förändring såsom de äldre har gjort.

För att samhället ska klara av den digitala förändring som vi står inför behöver fler utbildas inom IT-området. IT-support, helpdesk och utvecklare är framförallt bristyrken i storstäderna.

Läs hela artikeln här!

 

Redaktionen

En nyligen genomförd undersökning visar att 7 av 10 unga uppger att har tillräckliga kunskaper om privatekonomi. Ännu fler uppger att de inte känner till vilka levnadsomkostnader en flytt hemifrån skulle innebära.

Detta är exempel på kunskaper som inte lärs ut av varken skola eller arbetsgivare. Det är därför som Davvero behövs. Vi lär unga människor att lära och utveckla både sociala förmågor men också grundläggande kunskap om ekonomi som krävs på arbetsmarknaden idag, oavsett vilken roll i arbetslivet man kommer att besitta.

Läs mer om vår tränade personal här.

Läs hela artikeln om ungas bristande finanskunskaper här.

 

/Redaktionen

Vi har tidigare utforskat temat ärlighet på anställningsintervju och frågat ut våra duktiga rekryterare om deras tips och råd. Men vad tycker svenska folket? Vi genomförde en undersökning för att få reda på svaret.

Det framkommer av undersökningen att 7 av 10 unga tycker att det är helt okej att förstärka sina styrkor och förminska sina svagheter under en arbetsintervju, och varannan gör det faktiskt i praktiken. ”Att det är främst unga som förskönar sig själva är förståeligt och oklanderligt, med tanke på dagens tuffa arbetsmarknad, men det är samtidigt också sorgligt. Att inte få chans att komma på anställningsintervju endast på grund av ålder eller erfarenhet ger de unga två alternativ; antingen överdriva om sina kunskaper eller lita på att rekryteraren vågar satsa på ungdomar utan erfarenhet. Att välja det första innebär att när du väl får möjlighet att komma på anställningsintervju tycker du att det är värt att ta eventuella konsekvenser som det innebär att överdriva om sin kompetens för att ha chans att gå vidare efter intervjun.” säger Veronika Ribbing Linder, som är rekryterare på vårt Stockholmskontor.

UNGA ANSER SIG ÄRLIGARE ÄN ANDRA

Det framkommer också av undersökningen att de som överdriver mest, alltså de unga, också är de som anser sig själva vara ärligare än andra. ”I och med att man inte rakt ut är villig att erkänna att man överdrev om sin kompetens vill man heller inte erkänna sig själv som oärlig, och man vill speciellt inte erkänna sig oärligare än andra” fortsätter Veronika Ribbing Linder. Hon tror att det är svårt att acceptera för den egna självbilden, då den egna självbilden är central för unga. ”De unga vet att de saknar kompetens och vet att de kommer behöver överdriva sina kunskaper, men man vill inte erkänna att man överdrev sin kompetens i efterhand, det är för tufft för egot helt enkelt” säger Veronika Ribbing Linder.

EN SJÄLVKLARHET ATT MAN FÖRSKÖNAR SIG SJÄLV

”I undersökningen framkommer det att 7 av 10 tror att rekryterare utgår från att människor ljuger, och jag själv anser det vara en självklarhet att man förskönar sig själv, jag förutsätter det.  Rent allmänt så är vi människor benägna att framhäva oss själva som bättre, och att detta förstärks i en sådan konkurrensbaserad situation som en anställningsintervju är inget konstigt” säger Veronika Ribbing Linder. Hon anser att det är rekryterarens uppgift att ta reda på vad som ligger bakom dina formuleringar på intervjun. Hennes tips är därför att du som kandidat bör vara beredd på följdfrågor. ”Du bör vara beredd på följdfrågor som gräver djupare i de kompetenser du beskriver. Glöm inte heller att be rekryteraren om en realistisk bild av tjänsten. Att få en realistisk bild av tjänsten gör att du som kandidat får förståelse för vad tjänsten faktiskt innebär och därmed en bild av ifall du hamnar i situationer som du är kapabel till att hantera och ifall du kommer trivas med arbetet, även en dålig dag.” avslutar Veronika Ribbing Linder.

 

11986373_10153342064723096_998628099257000027_n
SNABB FAKTA
NAMN: Veronika Ribbing Linder
ÅLDER: 23
YRKE: Rekryterare
BOR: Skarpnäck, Stockholm
FAVORITRESEMÅL: Paris

 

Du vet väl om att du kan få träffa Veronika genom att söka jobb hos oss? Gå in här för att läsa mer!

 

Redaktionen

Nio av tio svenskar tycker det är okej att två arbetskamrater har en kärleksrelation på jobbet. Dessutom visar det sig att nästan var tredje faktiskt har haft en sådan relation.

Kan också tolkas som en tydlig deklaration för att kärlek såväl som jobb handlar om att dela vardagen och mot alla företagspolicys vars syfte är att förhindra kärleksrelationer på arbetstid. En förlegad syn som snarare får anses hämmande för arbetsmiljön och till viss del kränkande mot människors integritet.

En arbetsgivares rädsla för och svartsjuka mot mellanmänsklig kärlek på arbetstid är dessutom ett stort slag i luften, för den genomsnittlige löntagaren lär ändå ha sex vart sjunde år med en arbetskamrat.

Dagen efter ett debacle i kopieringsrummet på firmafesten är absolut inte bra för den psykosociala stämningen på jobbet. En spirande kärlek mellan två personer som lär känna varandra får däremot motsatt effekt.

Det är dags att skippa alla regler och omfamna kärleken på jobbet. För jobbets och människans bästa.

 

Per,
Redaktionen

Nio av tio är tycker att det är okey att två arbetskamrater har en kärleksrelation men många tycker att det är viktigt att den ena inte är chef över den andre för att kärleksrelationen ska fungera. Både män och kvinnor och alla åldrar har en positiv inställning till kärlek på jobbet, visar en färsk undersökning av rekryteringsföretaget Davvero.

– Av dem som är etablerade på arbetsmarknaden och har jobbat en tid, har nära var tredje någon gång haft en kärleksrelation med en arbetskamrat. Det är bara i den yngsta gruppen som det är mindre vanligt, men det beror sannolikt på att de ännu inte har haft lika lång tid på sig att skapa en kärleksrelation på en arbetsplats, säger Johan Talenti grundare av rekryteringsföretaget Davvero.

Sju av tio av de tillfrågade svarar att de skulle inleda en kärleksrelation om de blev förälskade i en arbetskamrat och bara var tionde skulle låta bli att inleda en relation för att undvika att ställa till problem.

– De tillfrågade i gruppen 30-39 år är mest positivt inställda till att inleda en kärleksrelation med en arbetskamrat. Samtidigt är de tillfrågade i just den gruppen mest skeptiska till att två arbetskamrater har en kärleksrelation om den ena är chef över den andra, fortsätter Johan Talenti.

Mer än varannan av de tillfrågade svarar att de tror att framtidens arbetsgivare kommer att var mer tillåtande till kärleksrelationer på arbetsplatser än vad de är idag. Mest positiva till framtidens arbetsgivares attityder till kärleksrelationer på jobbet är de tillfrågade i gruppen 20-29 år.

– När stora grupper går i pension de kommande åren måste arbetsgivarna hitta nya värden att erbjuda sin personal för att kunna konkurrera om den bästa personalen. En tillåtande attityd till kärlek kostar inte pengar och kan komma att betyda mer än vad vi idag kanske ser, avslutar Johan Talenti.

 

Redaktionen