Det kan kännas svårt att göra ett bra första intryck och samtidigt sticka ut på jobbintervjun. En amerikansk studie har sammanställt de fem viktigaste punkterna för att inte schabbla bort chansen till jobbet. Till exempel rekommenderas det att du kommer förberedd till intervjun, läs på innan om arbetsplatsen och tjänsten du sökt. Baktala inte heller tidigare arbetsgivare och utgå inte från att rekryteraren har memorerat ditt CV, kom ihåg att det finns ett stort värde i att du själv berättar om dina erfarenheter och vem du är!

Läs hela artikeln här, och sök sedan en av våra lediga tjänster här!

Regeringen bör låta huvudstadsregionen och storstäderna agera isbrytare, och visa vägen för en ny arbetsförmedling, det menar Andreas Hatzigeorgiou och Stefan Westerberg vid Stockholms Handelskammare. De menar i en debattartikel för SvD att i Stockholm är kompetenskrisen ett faktum och har redan börjat bromsa tillväxten, och att där finns ett stort utbud av professionella aktörer som kan kliva in och förbättra situationen.

Läs hela debattartikeln här!

Redaktionen

Alliansen föreslår att Arbetsförmedligen ska ersättas av privata aktörer då förtroendet för Arbetsförmedlingen är lågt från såväl arbetssökande som arbetsgivare. Rekryteringsföretag och bemanningsföretag anses bättre klara av att matcha arbetssökande med arbetsgivare. Professor Lars Calmfors föreslår en försiktigare strategi. Läs mer här

Regeringen väljer att skjuta in 170 miljoner kronor till Tillväxtverket för att få fler nyanlända och arbetslösa i arbetet. Ett av de projekt som Tillväxtverket beskriver som mest framgångsrikt är ett samarbete med ett bemanningsföretag som genom att jobba med bl.a. matchning får ut människor i arbete.

Vi på Davvero specialiserar oss på optimal matchning mellan kandidat och uppdragsgivare för att kunna erbjuda våra konsulter deras bästa tänkbara arbetsplats. Och vi kan då erbjuda våra uppdragsgivare deras bästa tänkbara medarbetare.

Läs hela artikeln om regeringens satsning här!

Redaktionen

En ny rapport från Arbetsförmedlingen visar att ungdomsarbetslösheten i landet är nere på den lägsta nivån på 10 år, men samtidigt ökar klyftorna. Arbetsförmedlingens generaldirektör Mikael Sjöberg talar om en vattendelare – en gymnasieutbildning ger mycket goda chanser till jobb, men att stå utan leder till betydande svårigheter att ta sig in på arbetsmarknaden.

Läs mer HÄR!

Redaktionen

Arbetsförmedlingen har länge kritiserats i media för sina brister i verksamheten.

Trots tiotusentals lediga arbeten och tre gånger så många arbetslösa så fallerar dess verksamhet och syfte – matchningen på svensk arbetsmarknad är sämre än någonsin. Oftast faller det på att kraven från arbetsgivarna, som att kunna tala svenska och att ha fullföljt en gymnasieutbildning, inte mäter sig de arbetssökandes kompetensnivå.

Läs mer om matchningskrisen HÄR!

Redaktionen

 

Företag inom IT-branschen har under ett flertal år har vittnat om svårigheter med att rekrytera programmerare. Först ut med en lösning var ett bemanningsföretag som tog fram en intensivutbildning för systemutvecklare.

Nu fortsätter utvecklingen i rätt riktning. Genom att specialanpassa utbildningen ska nu tio personer ges den kompetens som krävs för en tjänst som utvecklare hos IT-företaget Hogia – på 12 veckor.

Läs mer HÄR!

En stark konjunktur och en svårighet att rekrytera inom bristyrken har lett till att bemanningsföretagen går bättre än någonsin. Samtidigt påstås det att Arbetsförmedlingens slentrianmässiga hantering av nyanlända försvårar integrationen.

“Tyvärr hindras vi idag ofta att utnyttja vår kompetens och nätverk. Det är väldigt olyckligt med tanke på hur oerhört viktigt uppdrag integrationen av de nyanlända är” säger Ann-Kari Edenius, förbundsdirektör för Bemanningsföretagen.

Läs mer HÄR!

Redaktionen

Det råder högkonjunktur i landet och behovet av ny arbetskraft är stort och framförallt märks det stora behovet i Stockholm. Inom vissa sektorer skriker arbetsgivarna efter folk, exempelvis är bristen stor inom IT-sektorn. Det finns flera hinder såsom bostäder, personal och lokaler som försvårar för företagen när de ska växa. Läs mer här.

Redaktionen

Genom att människors vanor ändras med större krav på tillgänglighet och service tror många att robotar kan lösa en del av de krav människor förväntas ställa på framtidens kundservice. Men robotarna kan inte ersätta mänskliga relationer. Kundservicemedarbetarnas arbete kommer däremot att förändras genom att de kommer att behöva samarbeta med robotar istället för att konkurrera med dem. Läs mer här.

Redaktionen

 

Arbetsgivarorganisationen Svenskt Näringsliv har länge varit kritiska till Arbetsförmedlingens oförmåga att förmedla jobb och man har därför velat att Arbetsförmedlingen ska reformeras. Svenskt Näringsliv vill nu gå ett steg längre då man menar att det vore bättre att lägga ner Arbetsförmedlingen och istället låta bemannings- och rekryteringsföretag sköta förmedlingen av jobb och låta myndigheten sköta tillsynen av förmedlarverksamheten.

Läs mer här.

Redaktionen

Arbetsförmedlingen är den myndighet som svenska folket har lägst förtroende för enligt undersökningen Myndighetsbarometern. Arbetsförmedlingens generaldirektör Mikael Sjöberg medger att det är ett problem och menar att man aktivt arbetar med att förbättra förtroendet, bla genom att utveckla den digitala servicen. Läs mer här.

Redaktionen

Efterfrågan på ny personal är fortsatt stark hos stora delar av näringslivet. Bristen på personal är framförallt stor inom IT-sektorn och arbetsgivare tävlar om talangerna genom att locka dem från varandra. Andra sätt att lösa efterfrågan på är att anlita rekryteringsföretag och bemanningsföretag samt olika typer av mäklare. Läs mer här om jobbprognosen.

Redaktionen

Att träning ger färdighet är en illa dold hemlighet. Men för att träningen ska ge verklig effekt krävs att den är tydligt målsatt och handledd av en chef eller tränare, menar professor Anders Ericsson. Att få regelbunden och konkret feedback på detaljnivå för att kunna träna på att förbättra sig är ytterligare villkor för att träningen ska ge goda resultat. Läs mer här.

Redaktionen

Behovet av programmerare är stort och förväntas bli betydligt större de kommande åren. Dessutom sker teknikutvecklingen snabbt och en del av den kunskap som finns blir snabbt daterad. Läs mer här om tjejerna som skapar en snabbare väg till nybakade kodare.

Redaktionen

Enligt nationalekonomerna Magnus Carlsson och Stefan Eriksson föredrar arbetsgivare yngre personal när de nyanställer. De menar att de äldre diskrimineras när de söker ett arbete och att chansen att bli kontaktad av en arbetsgivare efter att ha sökt ett arbete faller kraftigt redan i 40-årsåldern. Enligt forskarna anger arbetsgivarna att de sökande som är yngre är mer anpassningsbara, är mer initiativrika och en större förmåga att lära sig nya saker. Detta är egenskaper som blir allt viktigare när digitaliseringen blir mer omfattande och kanske ser arbetsgivarna skillnader i egenskaper mellan yngre och äldre som nationalekonomerna inte förstår värdet av. Läs mer här.

Redaktionen

Arbetsmarknaden kommer att utvecklas mycket starkt de kommande två åren. Det menar arbetsförmedlingens prognoschef som också tror att många av de privata arbetsgivarna kommer att sakna arbetskraft. Han tror också att de kommer att behöva sänka sina krav för att lyckas hitta personal. Bemanningsföretagen och rekryteringsföretagen kommer också att få en ännu viktigare roll för att matchningen ska fungera bättre. Läs mer här.

 

Redaktionen

 

Kritiken mot arbetsförmedlingen har varit massiv från både oppositionen och från regeringen. Från delar av av oppositionen har det under en längre tid funnits krav på en nedläggning av arbetsförmedlingen. Kritikerna menar att det vore bättre att låta privata aktörer som bemanningsföretag och rekryteringsföretag men också exempelvis fackliga organisationer sköta matchningen mellan arbetssökande och arbetsgivare. Nu flaggar även arbetsmarknadsministern Ylva Johansson för att en nedläggning av arbetsförmedlingen kan vara ett reellt alternativ men vill avvakta vad den pågående utredningen om myndigheten kommer fram till. Läs mer här.

Redaktionen

Nyanlända akademiker med rätt formella meriter och utbildning är en resurs på arbetsmarknaden med stor utvecklingspotential. Potentialen är stor men många behöver få bättre möjligheter att anpassa sig till svenska förutsättningar. Bemanningsföretag och rekryteringsföretag är ofta en väg in på arbetsmarknaden för dem som har svårt att etablera sig på arbetsmarknaden men fler vägar behöver öppnas för att skapa bättre förutsättningar. Läs mer här om Imad Elabdala och hans engagerade arbete.

Redaktionen

 

Det franska bolaget Clustree erbjuder med hjälp av artificiell intelligensen en tjänst som är tänkt att minska fördomsfulla rekryteringar. Många företag anlitar bemanningsföretag och rekryteringsföretag för att effektivt kunna rekrytera ny personal och dessa letar ständigt efter personal som både har rätt yrkeskunskap och social kompetens. För att säkerställa kvaliteten vid rekryteringar och undvika att känslor styr utvecklas nya testmetoder. Läs mer här.

Redaktionen

Klubbarna i SHL ska i ett samarbete med arbetsförmedlingen hjälpa till att minska ungdomsarbetslösheten. Meningen är att klubbarnas företagspartners ska kunna ta emot praktikanter enligt en modell som Brynäs tidigare har testat. Brynäs menar att klubbarna på ett tydligare sätt behöver visa att de fyller en viktig samhällsroll och tillför andra värden än enbart bra underhållning för att ha ett långsiktigt existensberättigande. Frågan är när hockeyklubbarna blir lika viktiga aktörer som bemanningsföretagen är för unga människor in på arbetsmarknaden. Läs mer här.

Redaktionen

När den anställde avlutar en anställning vill många arbetsgivare att hen ger feedback i ett så kallat avslutningssamtal. Samtalet syftar till att ge arbetsgivaren en bättre bild av möjliga förbättringsområden på arbetsplatsen men också den anställde chansen att få till ett bra avslut. För att samtalet ska ge båda parter ett bra utbyte är det viktigt att samtalet inte sker i affekt. Avslutningssamtal är främst en möjlighet för dem som är etablerade på arbetsmarknaden. Unga människor som ofta arbetar kortare perioder på en arbetsplats inom exempelvis servicenäringen, handeln, på bemanningsföretag etc har sällan samma chanser till ett avslutningssamtal. Detta är ett område som företag som arbetar med många unga behöver utveckla. Läs mer här.

Redaktionen

Att tillåta sig själv att prova olika saker och framförallt ge sig själv chansen att misslyckas är en grundförutsättning för att lära sig nya saker. När man är yngre har man större frihet att testa flera alternativ, både för att lära sig men också för att lära känna vilket jobb man trivs bäst med och vad man passar för. Detta är villkor som framgångsrika rekryteringsföretag behöver förhålla sig till,  läs mer här.

Redaktionen

Det är stor variation hos unga när de rankar sina drömjobb. Vissa vill arbeta på stora internationella bolag, andra på intresseorganisationer medan det finns de som ser polismyndigheten som sin drömarbetsplats. Att förstå unga människors drivkrafter är viktigt för rekryteringsföretag och bemanningsföretag som ofta erbjuder det första och viktiga steget in på arbetsmarknaden. Läs också här om vad flest studenter drömmer om att arbeta som.

Redaktionen

Det kan ibland vara svårt att veta om man har rätt lämplighet för vissa jobb som innehåller yrkestitlar som tidigare inte fanns. Inom exempelvis IT-sektorn tillkommer jobb som tidigare inte fanns och som det ibland kan vara svårt att veta vad de innebär. Rekryteringsföretag har en roll att fylla som innebär att fylla gapet mellan de arbetssökande och de som letar efter ny personal. Läs mer här.

Redaktionen

Ofta talas det om matchningsproblem på arbetsmarknaden. Arbetsgivare menar att det är svårt att hitta personal med rätt utbildning, yrkeserfarenhet och personlighet. Rektorn på KTH, Sigbritt Karlsson menar att avståndet mellan näringslivet och utbildningsväsendet behöver minska och att utbildningarna än mer behöver anpassas för att passa företagens behov. Läs mer här. Ett livslångt lärande är också något alla behöver förhålla sig till, kunskap behöver ständigt förnyas. Men för att kunna etablera sig på arbetsmarknaden behöver man förs ta sig in och skaffa sig yrkeserfarenhet. Vi vet att bemannings- och rekryteringsföretag fyller en viktig roll för att erbjuda unga människor som ännu inte är etablerade ett första steg in.

Redaktionen

En ny lag som underlättar för arbetskraftsinvandring förväntas träda i kraft i december i år. I flera fall då arbetsgivare har gjort mindre administrativa missar har personal med spetskompetens tvingas lämna landet även om missarna har rättats till. Såväl rekryteringsföretag som bemanningsföretag ser nu världen som ett fält att söka efter personal där det råder brist i Sverige. Läs mer här.

Redaktionen

 

Det är väl känt att det är svårt för nyanlända att komma i arbete. Arbetsförmedlingen har därför fått i uppdrag av regeringen att hitta nyanlända vars kompetenser efterfrågas på arbetsmarknaden. Men resultaten har uteblivit och Arbetsförmedlingen har fått kritik för bristande matchning. Arbetsförmedlingens svar på kritiken är att det har varit svårt att överföra utländsk kompetens till svenska förhållande. Men det är just matchningen och att hjälpa nyanlända att komplettera sin kunskap som har varit myndighetens uppdrag. Bemannings- och rekryteringsföretag har en viktigt uppdrag att fylla. Bemanningsföretag kan hjälpa människor att komma in på arbetsmarknaden och träna dem i uppdrag som matchar kompetens för att successivt ta sig vidare till mer komplexa uppdrag. Läs mer här

Redaktionen