Ibland sker missförstånd mellan människor på arbetsplatser genom att man förutsätter att ens kollegor har förstått vad man menar. Eller lika ofta genom att man själv tror sig ha förstått sin kollega rätt utan att ha fått bekräftat att så faktiskt är fallet. Men det finns knep som minskar missförstånden. Läs mer här.

Redaktionen

I den här intervjun får ni träffa vår konsult Frida. Sommaren 2014 började Frida jobba på Silentium (som är Davveros moderbolag) och i slutet av sommaren 2015 tog hon språnget ut och blev Davvero-konsult. Idag jobbar Frida på ett företag som erbjuder utveckling och utbildningar inom ekonomi.

Frida

Frida, ditt jobb innehåller ju ett och annat. Berätta!

Det stämmer! Dels innebär det att jag jobbar på kundservicen där jag har kontakt med företag och privatpersoner genom mail och samtal. Och dels innebär det att jobbar på säljavdelningen och kontaktar företag. T.ex. ringer jag just nu och presenterar en av våra nya kurser. Nu i höst har jag också hunnit delta i en mässa där jag träffade kunder, sålde material osv. Jag gillar att delta på mässor så det var verkligen jättekul!

Har dina kundservice- och säljerfarenheter hjälpt dig i ditt nuvarande jobb och i så fall, på vilket sätt?

I grund och botten är jag nog en serviceminded person men däremot har jag genom mitt jobb på Silentium utvecklat det ännu mer och det gör att jag idag kan hantera olika kundsituationer i verkligheten. Så självklart har de erfarenheterna hjälpt. De gör också att jag idag klarar av att ringa ut till kunder och presentera våra erbjudanden.

Vad ska man tänka på om man vill ha ett liknande jobb som dig?

Bra fråga! Men var serviceminded och var inte rädd att ta för dig. Lär dig sälja och var envis.

Vad vill du göra i framtiden?

Jobba! Min närmaste framtidsplan är att jag vill fortsätta jobba här och mina långsiktiga framtidsplaner är att jag vill fortsätta jobba inom sälj och service. Jag har gått gymnasielinjen ”djurpark och sällskapsdjur” och det är väldigt begränsat med jobb inom det området. Därför har jag gjort ett branschbyte och nu vill jag fortsätta på den här banan – sälja och hjälpa!

 

Är du intresserad av att höra mer om hur det är att jobba som Davvero-konsult samt vilka möjligheter och förmåner vi erbjuder våra anställda? Kontakta oss i så fall på på hej@davvero.se eller på tel. 08-555 415 00 så berättar vi mer!

/Redaktionen

Tredje och sista delen i vår miniserie är här! Denna gång frågar vi ut våra rekryterare om deras knep för att se igenom någon som överdriver under en anställningsintervju.

 – Du glömmer väl inte bort att du kan få träffa Ella, Eva och Ulf genom att söka jobb hos oss? Läs mer om Davvero och gör en intresseanmälan här.

Bild1

Hur märker du om jag överdriver?

Ella: -Genom att ställa rätt frågor så kan man genomskåda en person som överdriver. Om någon skruvar sig på stolen, rör sig mycket och har svårt för att ta ögonkontakt så är det en tydlig varningsklocka – när kroppsspråket säger en sak och det man berättar är en helt annan. Det kan även vara så att det finns luckor i det personen berättar vilket gör att man fattar misstanke om att personen överdriver. En person som är intervjutränad är dock svår att genomskåda.

Ulf: -Ett bra sätt att genomskåda någon är att vara påläst på CV:t och ställa öppna frågor. Var uppmärksam när man låter kandidaten redogöra för sitt CV.  Kolla om det finns luckor samt passager i redogörelsen som personen ifråga vill skynda sig igenom.

Eva: -Ofta kan man ställa en fråga flera gånger men på olika sätt och på så sätt få fram om personen överdriver. Det kan också visa sig i att kroppsspråk om det man säger inte stämmer ihop med sanningen. Till exempel kan man säga att någonting är jättekul men tonläget och minen är allvarlig.

 

Lycka till på anställningsintervjun! 

Redaktionen

Vi fortsätter att utforska temat ärlighet på anställningsintervju genom att släppa del två i vår miniserie. Till vår hjälp har vi återigen Eva från Västeråskontoret, Ulf från Stockholmskontoret och Ella från Bodenkontoret.

Bild1

Ge exempel på uppenbara överdrifter du stött på i en anställningsintervju!

Ella: -Det förekommer att man uppgett positiva egenskaper i sitt personliga brev men när man träffar hen i verkligheten så finns ingenting av det som man angett. Ett exempel är att man uppger sig vara social och utåtriktad men under intervjun sitter man med böjt huvud och endast svarar kort på frågorna. Som rekryterare får man ibland lirka ur personer svar för att få personen att visa sitt rätta jag trots nervositet och ny situation.

Eva: – Till exempel händer det att man säger att man har erfarenhet av försäljning men det visar sig efter ytterligare frågor att man har läst exempelvis marknadsföring eller ekonomi i skolan men inte alls har jobbat med försäljning tidigare. Ett annat exempel är att man beskriver sig som öppen och pratglad men knappt svarar på mina frågor under intervjun.

Ulf: -Jag kommer inte på något konkret exempel just nu, men jag läste om en rekrytering av en lastbilschaufför där det, efter att personen fått sin anställning, visade sig att han inte hade körkort. Personen hade varit så övertygande under intervjun att man glömde kolla den detaljen.

 

Redaktionen

Äntligen är hösten här och för många innebär även hösten en nystart. Det kan handla om att börja studera eller börja ett nytt jobb, det är inte ovanligt att man under semestern inser att det är dags att byta jobb. Därför passar vi på att utforska anställningsintervjuer och närmare bestämt ärlighet på anställningsintervjuer. Balansgången kring hur mycket man ska framhäva och undanhålla kan kännas svår. Vi börjar därför temat ärlighet på anställningsintervju med en tredelad miniserie där vi frågar ut våra egna rekryterare om just den här balansgången.

Till vår hjälp har vi Eva från Västeråskontoret, Ulf från Stockholmskontoret och Ella från Bodenkontoret.

Bild1

Hur ärlig ska man vara på en arbetsintervju när man berättar om sina styrkor och svagheter?

Ella: -Om man överdriver sina kunskaper så kommer det att visa sig. Att vara öppen och ärlig om styrkor och svagheter tyder på en person med bra självkännedom och självinsikt. Har du däremot ett dåligt självförtroende får du inte låta det förstöra dina chanser, det kan ju vara så att du besitter många bra egenskaper och kunskaper men inte vågar framhäva det. Våga framhäva dig själv!

Ulf: -Ärlighet varar längst. Jag tycker att man ska vara helt ärlig som arbetssökande och inte försköna vare sig sina kompetenser eller brister.

Eva: -Man ska vara ärlig eftersom lögner kommer fram i alla fall. Säger man att man är envis så finns det för- och nackdelar med den egenskapen. Berätta gärna själv om i vilka situationer det hjälper respektive stjälper dig så slipper jag ställa frågan.

 

Redaktionen

Hur många gånger fick man inte som ung arbetssökande höra om den där viktiga foten? Hur viktigt det är att få in ”en fot” hos en arbetsgivare. För ifall man lyckades lirka in foten fick man också erfarenhet. Och med erfarenhet skulle arbetslivet börja löpa på: Fler dörrar skulle allteftersom öppnas och äntligen skulle man stå sig bland andra konkurrerande jobbsökanden.

Att de hade rätt de som pratade om foten var inget jag tvivlade på och därför vidare till det som jag tyckte att var det kluriga i kråksången: Erfarenhet var ju det som efterfrågades för alla jobb. Eller ja, ibland vara det ”bara” meriterande med erfarenhet och då råkade det ofta också finnas en sådan där ”meriterad” medsökande som rodde hem jobbet.

Min huvudvärk var alltså hur jag skulle få in en fot för att få tag i erfarenhet då jag behövde erfarenhet för att få in en fot? En omöjlig ekvation.

En annan möjlig väg man ofta fick höra om var de berömda ”kontakterna”, vilket var mitt andra dilemma. Jag undrade vem i hela världen som kunde förväntas ha kontakter när man inte fått in den där attans foten på arbetsmarknaden? Men visst försökte man skapa sig kontakter genom att rycka tag i en släkting eller ringa kompisens förälder.  Dock var det inte givet att de s.k. kontakterna fanns på ställen man själv egentligen var intresserad av att jobba på.

När jag minns utmaningarna man hade som ny i arbetslivet, eller snarare försökte bli ny i arbetslivet, blir jag oerhört glad över att idag jobba på ett företag som tror på unga och som ser deras potential. Vi erbjuder dem jobb, möjligheter att utvecklas och få erfarenhet. Dessutom öppnar vi upp vårt affärsnätverk, våra kontakter, för dem och blir deras språngbräda ut i karriären. Att se våra konsulter vilja och att se dem lyckas är väldigt glädjande och givande. Och det är ett rent nöje att få vara deras fot in till deras nästa arbetsgivare.

 

Ing_Marie_Ohls_5R3A6503 beskärd
Ing-Marie Ohls,
Konsultansvarig

Att klä sig inför en arbetsintervju handlar om hur du vill uppfattas av din framtida arbetsgivare, i snitt tar det endast 15-20 sekunder för en rekryterare att göra sig en färdig bild av dig. Glöm därför alla tips som cirkulerar på internet och tänk istället på vilka signaler du vill sända ut.

Vilken färg passar din personlighet?

Att klä sig i svart brukar de flesta tycka känns som ett säkert stilval, men det representerar också drama, auktoritet och makt. Grått å andra sidan är lika stilrent, men sänder ut signaler om att du vill synas men inte dominera över andra.

Färgen brun står för trovärdighet och stabilitet, liksom beige räknas det som en lugnande färg som inbjuder till dialog. Färgen blå passar dig som vill kommunicera ut lojalitet, lugn och tillit. Klä dig i grönt om du hellre vill föra tankarna till framgång, säkerhet och naturen. Vit är färgen som visar på ordning och renlighet.

Förutom dessa färger kan en starkare färgklick göra ett större intryck på en framtida arbetsgivare, och göra att du blir bättre ihågkommen. Rosa för både män och kvinnor kan väcka känslor inom många branscher, och du kan bli tagen på mindre allvar samt verka yngre.

Känsla och efterforskning

Alla arbetsplatser är unika, och klädkoderna varierar från jobb till jobb. Var inte rädd för att göra efterforskning för att få dig en känsla för klädkulturen, gå in på företagets webbsida och se efter hur de anställda verkar klä sig eller ring receptionisten och hör vilken klädkod som gäller. Du kanske har möjlighet att spana in arbetsplatsen och se vilka som kommer och går och hur de väljer att klä sig?

Om du därefter klär dig lite mer uppklätt än de anställda visar du att du är ambitiös och tar jobbet på allvar. Om du istället är något nerklädd signalerar du mer slapphet och nonchalans inför jobbet.

Tänk på!

Tänk på att oavsett vilka signaler du väljer att förmedla till din framtida arbetsgivare så finns det några saker som gäller för alla. För mycket parfym, after-shave liksom cigarrettlukt kan dra fokus från dig som person, likaså för mycket smink eller mycket accessoarer. Även nerbitna eller ovårdade naglar kan gäcka ditt strålande första intryck, det signalerar orolighet och nervositet.

 

Redaktionen

Davvero_F_6Y7B9473_FLV
Att man känner sig mer självsäker när man klär upp sig har säkert de flesta upplevt. Men är det möjligt att man även presterar bättre när man klär upp sig? Och är det i så fall någonting man kan dra nytta av på jobbet? Vi träffade vår produktionsledare Hedra för att höra vad hon tycker.

Det har gjorts en hel del forskning kring kopplingen mellan klädsel och prestation, och professor Pine vid University of Hertfordshire beskriver till exempel att kvinnor iklädda baddräkt gör ett sämre resultat på matteprov än de som bär långärmad tröja. Läkare iförda sina vita rockar presterar också bättre, eftersom de associerar rocken med den kapacitet som förväntas av en läkare.

Hedra jobbar som produktionsledare på ett av våra kontor och hon tror att hur man klär sig och hur man presterar har ett klart samband. ”Sitter mysdressen på så hamnar man i många fall i en lugnare sinnesstämning. Är man däremot uppklädd kan det påverka självförtroende, energin och självkänslan och därmed prestationen” säger hon.

Studier visar också att en formell klädstil gör att vi tänker bredare och leder till ett större helhetstänkande – och du får ta del av fördelarna även om du bär kostym alla veckans dagar. ”Klädsel är ett sätt för oss att uttrycka oss. Klä gärna upp dig ofta, våga variera lite så blir det lite roligare de dagar man inte känner att orken finns. Självklart hamnar man i situationer som är nya och då är det alltid bra att vara redo, man träffar nya människor och vi har bara en chans att göra ett första intryck och här kan klädseln vara viktig att tänka på” fortsätter Hedra.

Eftersom ett allt tydligare samband syns mellan hur man klär sig och hur man presterar på jobbet, kan det vara så att arbetsgivare i framtiden ställer högre krav på anställdas klädsel? ”Det märker vi av redan nu att det är höga krav på klädsel i vissa branscher. Det är inte omöjligt att det ställs högre krav även i andra branscher framöver. Det viktiga är att man är hel och ren och klär sig i det man själv känner sig fin i” avslutar Hedra.

 

/Redaktionen

IMG_9712

Vi träffar Gustav över en lunch och ber honom berätta om sitt jobb:

– Jag jobbar som företagsrådgivare på ett telekombolag. Jobbet innebär att man ska behärska en komplett bearbetning av kunder, från tilläggstjänster till omförhandling av avtal. Och det gäller alla fasta och mobila företagstjänster.

Vad gjorde du innan du slog dig in på den här banan?

– Jag gick samhälle och ekonomi på gymnasiet och efter att jag blev klar började jag jobba som snickare och av en slump blev jag kvar inom det ett par år. Men efter två år kände jag att jag ville göra något av min sociala förmåga och letade mig vidare mot försäljningen.

Vad ska man tänka på ifall man vill ha en liknande roll som dig och lyckas?

– Något jag brukar försöka följa är att efter varje kunddialog både lyckats göra kunden och min arbetsgivare nöjda.  Man måste gilla samspelet med kunder, brinna för att förbättra kundens vardag och göra kunden nöjd. Dessutom behöver man ha en bred kunskap inom sitt område för att kunna förstå deras problem och hitta en bra helhetslösning.

– Jag märker också att erfarenheten från telemarketing är en bra grund för mitt nuvarande jobb.  Det handlar om att möta ständiga utmaningar, vinna förtroende och behärska ett högt jobbtempo.

Vad vill du göra i framtiden?

–  Mitt nästa mål är att få en kompetensroll inom organisationen där jag får bidra med allt det jag har lärt mig sedan jag började jobba med försäljningen 2012. Kanske som teamleader eller som kompetenscoach och hjälpa andra medarbetare att utvecklas.

FAKTA
Namn: Gustav
Ålder: 26
Bor: Södermalm
Från: Stockholm

 

/Redaktionen

Davvero_F_5R3A4108_FLV

Ibland kan tyvärr jobbsnacket ta en negativ vändning och bli ett elakt skvaller om en kollega. Här kommer fem tips hur du professionellt kan hantera olika skvallersituationer.

1.Konfrontation. Hur obekväm tanken på konfrontation än känns så är det bästa sättet att angripa kärnan (skitsnackaren) till det onda. Det är mer effektivt än att försöka motarbeta skvallret från alla håll och definitivt ett bättre alternativ än att gå runt och må dåligt.

2. Ta stöd. Ibland kan ett skvaller ha urartat till en så komplicerad och infekterad situation på din arbetsplats att en konfrontation inte är tillräcklig. Eller så har du kanske redan har försökt konfrontera personen. Ta då stöd av din chef eller en HR-ansvarig för att få rättsida på situationen. De kanske även ska delta i möten.

3. Hämndskvallra inte. Det resulterar lätt i en situation som omnämns i punkten ovan och det kommer inte att gynna någon. Allra minst dig själv.

4. Skvallras det om en kollega? Är det ett elakt skvaller (följ din magkänsla)? Ta då fram civilkuraget och säg ifrån. Du hade antagligen uppskattat om din kollega gjort samma sak för dig.

5. Skitsnackande klär ingen. Ifall du själv skvallrar så tänk på att det  finns inget stilfullt i att vara känd som den skvallrande kollegan. Det kan rentav slå till mot din karriär på företaget.

Och kom ihåg! Allt skvaller är inte av ondo. Ibland är skvaller en form av kontaktskapande, ett sätt att närma sig andra eller ett tecken på nyfikenhet och engagemang. Magkänslan brukar hjälpa dig att orientera dig genom vad som är vad. Se gärna vårt videoklipp där vår VD ger exempel på detta.

/Redaktionen

Vår vd Johan Talenti tycker att det är helt okej med skvaller på jobbet. Eller till och med riktigt sunt med skvaller på jobbet. I videon berättar han varför.

Det är alltså dags för oss att avhandla nästa ämne; skvaller på jobbet. Ett fenomen som kan resultera i både problem och välmående på arbetsplatsen.

Redaktionen

 

Ämnet under de senaste veckorna har varit drömjobb. Längs vägen – mot drömjobbet – befinner sig många unga och i det här blogginlägget blickar Florence Galibert tillbaka på hur det var att som 26-åring flytta till Sverige och slå sig in på en ny arbetsmarknad. Hon berättar om de ”ingredienser” som hjälpt henne att lyckas och påminner oss om att det inte finns några dåliga jobb.

”En öl tack” och räkna från ett till tio var hela mitt ordförråd när jag lämnade Frankrike och kom till Sverige 1992, som 26-årig.

Att lära mig svenska så bra som möjligt var mitt första mål: språk är nyckeln som öppnar många dörrar. Utöver franska som modersmål, kunde jag även engelska, tyska och spanska. Detta gav mig en flygande start när jag studerade svenska på SFI. Trots det, tar det tid att lära sig ett nytt språk och det påverkade i största grad vilka jobb jag fick söka, oavsett min utbildning.

Mitt andra mål var att börja jobba så snart som möjligt. Det är det enda riktiga sättet att förstå kulturen och anpassa sig till det nya samhället: viktigt att vara insatt i kl.9.00 och kl.15.00 fikat istället för att hänga vid kaffemaskinen som vi gör i Frankrike, vänja sig vid att dua sin chef istället för att nia, viktigt att passa tider på minuten istället för den franska akademiska kvarten.

Mitt motto blev: det finns inga dåliga jobb! Kopiera, arkivera, mata in adressregister, barnpassning, dela ut reklamblad och vara cirkelledare i franskan var mina första steg på den svenska arbetsmarknaden i några år.

Utöver språket bör man alltid ha med sig: glädje, entusiasm, passion, lojalitet och flexibilitet. Dessa ingredienser banade väg för min vidare utveckling. Jag blev anställd av ett stort bemanningsföretag som i sin tur ledde till att jag fick min första riktiga anställning.
Idag jobbar jag med hela Skandinavien som Sales Channel Manager på ett multinationellt företag.

Florence Galibert

Coacherna hos oss är de som utbildar och stöttar våra medarbetare, och blivande Davvero-konsulter, i deras utveckling. Här berättar Victor vad hans jobb som coach och mentor går ut på samt vad man jobbar med innan man blir konsult.

Hur kommer du som coach och mentor hjälpa mig att utvecklas inom jobbet?

Jag kommer ge dig de rätta verktygen så att du kan arbeta med att förmedla tjänster till både företag och privatkunder. Sen är det viktigt att känna glädje på jobbet och att man trivs på sin arbetsplats. Jag tror att man lär sig mer och gör ett bättre arbete ifall man verkligen har kul på jobbet, så det är något jag vill plocka fram hos alla individer. Glädje ger motivation.

Vilka utbildningar kommer jag att få/vad kommer jag att få lära mig?

Du kommer att få en säljteknikutbildning, produktutbildning och även gå som trainee under en upplärningsperiod bakom andra kollegor. Vi arbetar mycket med uppföljning på individnivå där vi går på djupet i varje individs utveckling och hittar utvecklingsområden. Vi arbetar ständigt med förbättring och givetvis så förstärker vi också de positiva områdena hos varje individ. Det är viktigt att använda sig av verktygen man är duktig med.

Vad kommer jag jobba med innan jag blir Davvero-konsult?

Vi arbetar med några av Sveriges största uppdragsgivare inom bank, försäkring och telekom så det finns många olika projekt att utvecklas på. För oss är det viktigt med rätt person på rätt plats så förhoppningsvis får du prova på ett par uppdrag under upplärningen innan du är en färdig Davvero-konsult!

Vem är du som coachar mig?

Jag heter Victor Morsing och är 26 år gammal, uppvuxen i en annan del av Köping men flyttade i tidiga ungdomsår till Västerås och sedan vidare till Stockholm. Började på detta jobb för lite mer än fem år sedan. Till vardags sjunger jag och skriver musik i ett musikprojekt som heter ”Victor och Natten”.

VictorM

I den här intervjun träffar vi Viktoria. Viktoria började jobba på Davveros moderbolag Silentium våren 2014. På sommaren övergick hon till att jobba som Davvero-konsult på ett bolag i finansbranschen. Nu när vi träffar Viktoria, våren 2015, kan vi konstatera att hon hunnit med flera steg under det gångna året. Nu senast har hon gått från konsult till fast anställd och har precis bytt ansvarsområde.

Berätta om ditt jobb!

Jag jobbar som handläggare och hittills har jag jobbat mot privatkunder och hanterat deras bankärenden. I början av februari bytte jag ansvarsområde och numera jobbar jag mot företagskunder samt mer administrativt. Det innebär att jag hjälper dem med deras bankärenden, svarar på frågor om konton, krediter, räntor och så vidare.

Vad har du gjort tidigare?

Innan jag började på mitt nuvarande jobb har jag jobbat som telefonförsäljare, i butik och med rådgivning för premiepensioner. Med andra ord service på olika sätt; i telefon, butik och nu detta.

Vad tycker du att man som ung ska tänka på för att öka chanserna att få ett jobb?

Ifall jag utgår från mig själv så har jag alltid försökt vara lyhörd och nyfiken. Sett mig omkring och vad jag kan göra som nästa steg. Så länge man är framåt och vill lära sig så tar man sig fram. Man ska ha drömmar och mål och inte ge upp dem.

Skulle du göra samma karriärval idag med facit i hand eller andra val?

Hade jag fått göra om mina val hade jag valt den här karriärvägen tidigare.

Vad vill du göra i framtiden?

Jag vill jobba med fysiska kundmöten, inom bank och finansbranschen eller med eget företag. Jag har inte så mycket utbildning inom ekonomi så jag får skapa min egen väg utifrån mina egna erfarenheter. Jag kanske inte har mitt drömjobb just nu men det är på god väg dit.

Vilka råd vill du ge till andra som vill göra samma resa som dig?

Var tydlig och ärlig mot din arbetsgivare om vad du vill och fråga vad som krävs för att nå dit. Var hungrig och våga chansa. Och hårt jobb lönar sig alltid.

 

image2

Kort fakta
Namn: Viktoria
Ålder: 24 år
Bor: I Stockholm, kommer från Sundsvall
Jobbar som: Handläggare

 

Redaktionen

I februari grunnade vi över kärlek på jobbet och konstaterade att hos oss är vissa kära i jobbet och andra har blivit kära på jobbet. Men den ena utesluter inte den andra. Den här månaden är det därför dags att se på den andra delen – det vill säga kärleken till jobbet. I mars kommer vi alltså prata drömjobb, hur vägen dit kan se ut och var hittar man drömjobbet?

Davvero_F_5R3A4511_FLV

Redaktionen

Nio av tio svenskar tycker det är okej att två arbetskamrater har en kärleksrelation på jobbet. Dessutom visar det sig att nästan var tredje faktiskt har haft en sådan relation.

Kan också tolkas som en tydlig deklaration för att kärlek såväl som jobb handlar om att dela vardagen och mot alla företagspolicys vars syfte är att förhindra kärleksrelationer på arbetstid. En förlegad syn som snarare får anses hämmande för arbetsmiljön och till viss del kränkande mot människors integritet.

En arbetsgivares rädsla för och svartsjuka mot mellanmänsklig kärlek på arbetstid är dessutom ett stort slag i luften, för den genomsnittlige löntagaren lär ändå ha sex vart sjunde år med en arbetskamrat.

Dagen efter ett debacle i kopieringsrummet på firmafesten är absolut inte bra för den psykosociala stämningen på jobbet. En spirande kärlek mellan två personer som lär känna varandra får däremot motsatt effekt.

Det är dags att skippa alla regler och omfamna kärleken på jobbet. För jobbets och människans bästa.

 

Per,
Redaktionen

De blev kära på jobbet

I den här intervjun får ni träffa Rosanna och Mies, två av våra kollegor som fann varandra på jobbet.

bild

Hej, och tack för att vi får intervjua er! Vi undrar om frågan ”vad gjorde du på jobbet idag” fortfarande fungerar vid middagsbordet?

–  Jag tror aldrig att vi ställt varandra den frågan svarar Mies. I och med att vi jobbar på olika projekt så försöker vi bara berätta sånt som den andre inte vet. Men det är klart att vi upprepar saker ibland.

Hur gör ni för att skilja på jobb och fritid, behöver ni tid från varandra på fritiden?

–  Det är något vi inte behöver göra. Vi är väldigt bra på att vara med varandra och mindre bra på att vara ifrån varandra. Så det är inget problem för oss, vi ska ju gifta oss i juni!

Vilka fördelar kan ni se med er situation?

–  Vi får umgås! Vi delar samma liv och har samma rutiner. Vi får gå upp tillsammans, äta frukost och lunch ihop och så vidare.

Vilka nackdelar kan ni se med er situation?

–  Vi har blivit så vana med varandra att vi har svårt att vara ifrån varandra. T.ex. hänger vi ofta med på varandras planer, träffar kompisar tillsammans. Men det ser vi inte heller som en nackdel för att vi har så kul i varandras sällskap.

Hur tror ni att dagens arbetsgivare ser på kärleksrelationer på arbetsplatsen?

–  Som privatpersoner tycker de säkert att det är bra men i sin roll som arbetsgivare ser de nog många nackdelar. Hur påverkar det till exempel arbetet när paret har privata konflikter eller bildat familj?

Har ni tips till andra i samma situation som ni?

–  Kör hårt! Men se till att vara väldigt, väldigt kär. För man spenderar mycket tid tillsammans. Och innan vi blev ihop var det lite läskigt också, som att vara förälskad i en klasskompis och inte veta om kärleken var besvarad.

Vi önskar våra kollegor ett varmt lycka till inför framtiden och deras kommande sommarbröllop!

Medarbetare:
Namn: Rosanna och Mies
Ålder: 24 år respektive 20 år
Bor: I Stockholm
Jobbar som: Kommunikatörer

Davvero + 2015

Det är full fart på 2015 och vi är redan inne på årets andra månad. Det börjar därför bli hög tid för oss att berätta vad som kommer hända här i bloggen och på våra sociala medier under det rådande året.

Vi har bestämt oss för att titta närmare på olika jobbfenomen som vi är nyfikna på. Fenomen som dagligen händer ute på arbetsplatserna och som de flesta av oss har kommit i kontakt med på ett eller annat sätt. Ibland är dessa fenomen givna diskussionsämnen vid lunchbordet och ibland kan de vara obekväma eller till och med knepiga att veta hur man ska förhålla sig till. För att få svar kommer vi att fråga våra egna medarbetare, personer vi möter på stan och ibland även ställa ut en gallup till det svenska folket.

Första ämnet ut är kärlek på jobbet. Hur är det att jobba tillsammans med sin partner och tycker andra att det är okej? Det är två frågor, bland flera, som vi snart hoppas ha svar på.

Välkommen att följa oss och vår jakt på svar om alldeles vanligt ovanliga jobbfenomen ute på arbetsplatserna!

Redaktionen

bild