Ny på jobbet?

Ny på jobbet? Är det dessutom ditt första arbete är det inte alltid lätt att veta vad man ska tänka på. Vi på Davvero har sammanställt våra bästa tips till dig som ska börja på ditt första arbete.

Davvero_5R3A4446_max_FLV

1. Anställningsavtal
Se till att du får skriva under ett avtal på ditt nya jobb, och gå igenom avtalet noga. På så sätt är både du och din arbetsgivare överens om vad som gäller.

2. Kollektivavtal
Kolla upp om ditt nya jobb omfattas av kollektivavtal. Det innebär att företaget och facket är överens om vilka regler som ska gälla för dig. Det handlar om frågor rörande pension, lön och sjukersättning, sådant som kan vara användbart för dig i framtiden.

3. Semester
Semestern är någonting som många går och ser fram emot. Kolla upp hur semestern ser ut på just ditt nya jobb. Får du betalda semesterdagar eller semesterersättning? Om du vet hur din semester är utformad kan du lättare planera dina ledigheter och din ekonomi.

4. Lön
För många är en stor mening med jobbet att man faktiskt får ut sin lön varje månad. Acceptera inte att provarbeta gratis utan följ det enkla mantrat att om man jobbar så ska man få betalt för den tiden.

5. Arbetsmiljöpolicy
Kolla upp om din nya arbetsplats har en arbetsmiljöpolicy. En arbetsmiljöpolicy är till för att du som anställd ska må bra och trivas på ditt jobb. Det kan till exempel handla om nolltolerans mot alkohol/droger/sexuella trakasserier/mobbing osv.

6. Fika med gänget
När du är ny på jobbet kan det kännas svårt att finna sin plats bland de väletablerade grupperingarna av kollegor på jobbet. Försök ta en kopp kaffe och prata med dina nya arbetskamrater. De här är människor du kommer att spendera många timmar tillsammans med, och du har även chansen att skapa dig ett användbart kontaktnät för resten av livet.

7. Fråga och anteckna
Våga fråga vad som gäller på ditt nya jobb! Oavsett om det handlar om vilken klädkod som gäller eller hur lång lunch du har. Var inte heller rädd för att anteckna mycket de första dagarna, till exempel underlättar det kommunikationen om du slipper fråga om kollegans namn gång efter gång.

 

Vill du jobba med oss på Davvero? Klicka in dig här för att läsa mer.

Lycka till!

 

Redaktionen