Davvero_F_5R3A4108_FLV

Ibland kan tyvärr jobbsnacket ta en negativ vändning och bli ett elakt skvaller om en kollega. Här kommer fem tips hur du professionellt kan hantera olika skvallersituationer.

1.Konfrontation. Hur obekväm tanken på konfrontation än känns så är det bästa sättet att angripa kärnan (skitsnackaren) till det onda. Det är mer effektivt än att försöka motarbeta skvallret från alla håll och definitivt ett bättre alternativ än att gå runt och må dåligt.

2. Ta stöd. Ibland kan ett skvaller ha urartat till en så komplicerad och infekterad situation på din arbetsplats att en konfrontation inte är tillräcklig. Eller så har du kanske redan har försökt konfrontera personen. Ta då stöd av din chef eller en HR-ansvarig för att få rättsida på situationen. De kanske även ska delta i möten.

3. Hämndskvallra inte. Det resulterar lätt i en situation som omnämns i punkten ovan och det kommer inte att gynna någon. Allra minst dig själv.

4. Skvallras det om en kollega? Är det ett elakt skvaller (följ din magkänsla)? Ta då fram civilkuraget och säg ifrån. Du hade antagligen uppskattat om din kollega gjort samma sak för dig.

5. Skitsnackande klär ingen. Ifall du själv skvallrar så tänk på att det  finns inget stilfullt i att vara känd som den skvallrande kollegan. Det kan rentav slå till mot din karriär på företaget.

Och kom ihåg! Allt skvaller är inte av ondo. Ibland är skvaller en form av kontaktskapande, ett sätt att närma sig andra eller ett tecken på nyfikenhet och engagemang. Magkänslan brukar hjälpa dig att orientera dig genom vad som är vad. Se gärna vårt videoklipp där vår VD ger exempel på detta.

/Redaktionen